İmplant Nedir?
İmplantlar, kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Bu kökler, doğal dişler gibi çene kemiğine entegre edilir ve üstüne diş protezi veya seramik kron yerleştirilir. İmplantlar, dayanıklı, uzun ömürlü ve estetik açıdan tatmin edici sonuçlar sunar.
İmplant tedavisinde öncelikle hastanın genel muayenesi yapılır. Çenenin panoramik veya ihtiyaç halinde tomografi röntgeni alınarak çene kemiğinin durumu ve implant yapılacak olan bölgede ki kemik yoğunluğu belirlenir.
Bu radyografik ve ağız içi muayene değerlendirmesine göre , uygulanacak implantın boyu, genişliği ve uygulanacak olan yer kesin olarak belirlenir ve operasyon safhasına geçilir. Uygulamada ilk olarak diş etinde açılan kesiyle kemiğe ulaşılır. İmplant ölçüsüne göre çene kemiği delinir ve implant vidalanır. İmplantın yapılma süresi yaklaşık olarak 15-25 dakika arasındadır.
İmplant Tedavisi Avantajları
İmplant tedavisi, eksik dişlerin yerine sağlam ve estetik dişlerin konulmasını sağlayarak sağlıklı bir gülümseme ve yaşam kalitesi kazandırır. Hangi implant tedavi seçeneğinin size uygun olduğunu belirlemek için bir diş hekimine başvurmanızı öneririz. Sağlıklı dişlere sahip olmak, özgüveninizi artırabilir ve güzel bir gülümsemeye sahip olmanızı sağlayabilir.
İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?
İmplant uygulamasında lokal ya da genel anestezi yapılır. Bu nedenle acı duyulmaz. Çoğu zaman diş çekiminden bile daha basit bir operasyondur. İmplant işlemleri sonrasında anestezi etkisi geçtikten sonra duyulabilecek hafif ağrılar olabilir. Bir çok hasta bu ağrının diş çekimi sonrasında yaşanan ağrıdan daha hafif olduğunu belirtmektedir. Bu ağrı hafif ağrı kesiciler ile giderilebilir. Aksi durumlarda mutlaka diş hekimiyle iletişime geçilmelidir.
İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mı?
İmplantlar organizma tarafından kabul edilmeme gibi bir durumu söz konusu değildir. İmplantların insan vücudunda bilinen hiçbir yan etkisi veya alerjik reaksiyonu yoktur. Vücudun bunlara karşı antigen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.
İmplantların ömrü ne kadar?
İmplantların ağızda 30 yıldan fazla sorunsuz kaldığı görülmüştür. Fakat implantlardan ortalama beklenti bundan kısadır. İmplantların ömrü bir çok etkene bağlıdır. Hastanın sistemik sağlığı ve ağız hijyeninin durumu en önemli olan konular arasında gelir. Sonuçta implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler.
İmplant uygulamalarında yaş sınırı var mı?
İmplant, diş yapımı direkt olarak çene kemiğinin kalitesi ve miktarı ile alakalıdır. Bu sebepten dolayı, implant kemik gelişimini tam olarak tamamlamış olan hastalara yapılmaktadır. Kemik gelişiminin tamamlanması kızlarda 15 ile 16 yaşından sonra gerçekleşirken, erkekler de 17 ile 18 yaşından sonra tamamlanmaktadır. İmplant tedavisinde kemik gelişimi ile alakalı olarak taban yaş sınırı olan implant uygulamasının üst yaş olarak herhangi bir sınırı yoktur. Yaşı çok ilerlemiş olan kişilerde dahi, implant tedavisinin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmaz.
Genel sağlık durumu iyi olan ve çene kemiğinde yeterli miktarda kemik bulunan ve yaşı büyük olan hastalara implant tedavisinin uygulanmasında herhangi bir sakınca bulunmaz.
Dental İmplant Fiyatları
Diş sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır ve eksik dişler, günlük yaşamımızı olumsuz etkileyebilir. İşte bu noktada, dental implantlar devreye girer ve eksik dişlerin yerine geçer. Ancak birçok kişi, implant tedavisi maliyeti hakkında endişelenir.
Dental İmplant Fiyatlarına Etki Eden Faktörler
Dental implant fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişebilir:
İmplant sonrası ağız bakımı nasıl yapılmalı?
Doğal dişleri ve implantları korumak için ağız hijyeni esastır. İmplant tedavisi uygulandıktan sonra ilk 2 gün içerisinde ağız bakımına önem verilmesi gerekir. Ağız içinde basınca neden olacak hareketlerden uzak durmak gerekir. İmplant uygulandıktan sonra 1 gün boyunca ağız içi çalkalanmamalı ve gargara yapılmamalıdır. Tedavinin gerçekleştiği ilk günlerde ağız temizliğinin yapıldığı sırada fırçalama ve diş ipi kullanımında dikkatli olunması gereken noktalar bulunur. Mümkün oldukça yavaş hareketler ile uygulanmalıdır. Oluşan plakların düzenli ve hassas bir şekilde temizliğinin yapılması uzun süreli başarıyı etkiler. Protez işlemi sonrası doktorunuz ve asistanları ağız bakımı yöntemlerini ve ürünlerini size önerecektir. Yapacağınız bu bakıma ilaveten herhangi bir şikayetiniz olmasa bile 6 ayda bir kliniğimize kontrole gitmenizi öneririz.
© Tüm hakları saklıdır. VERA