Pedodonti

image
09.Feb.2024

Pedodonti

Latince kökenli bir kelime olan pedodonti çocuk dişleri anlamına gelmektedir. Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) 0 – 12 yaş aralığındaki çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunması ve tedavisidir.

 

Çocuk diş hekimliğinde temel amaç çürük, kalıtımsal sorunlar ve travma karşısında dişlerin sağlıklı kalmasına destek olmaktır. Bu hedeflere yönelik olarak uygulanan işlemler koruyucu diş hekimliği adını almaktadır.

 

Pedodonti Neden Önemlidir?

 

Günümüzde pek çoğumuzu olumsuz etkileyen diş hekimi korkusu, çoğunlukla çocukluk çağında yaşanan kötü deneyimlerin sonucudur. Çocukluk döneminde diş tedavilerini yapan hekimlerin bu konuda uzmanlaşmış ve çocuklarla doğru iletişim kurabilen kişilerden oluşması gerekmektedir. Bu olumlu iletişimle uzun vadeli tedaviler ve kontroller korkulardan ziyade keyifli bir zaman dilimine dönüşebilmektedir.

 

Pedodonti Hangi Uygulamaları Kapsar?

Çocuklarda süt dişleri genellikle altı aylıkken çıkmaya başlar. Yaklaşık olarak 2,5 – 3 yaşına kadar süt dişleri çıkmaya devam eder. Bu dönemde çocukların ağızlarında 20 adet süt dişi bulunmaktadır. Süt dişleri yapısından dolayı çürüğe daha yatkındır. Çocuklar 6 yaşına geldikleri zaman ilk daimi dişler ağızlarında yerlerini almaya başlarlar. Bu durum ortalama 12 – 13 yaşına kadar devam eder.

Bu uzun süreçte hem korkularının önüne geçmek hem de sağlıklı ağız ve diş yapısının oluşması için pedodontistlerin yaptığı işlemler şu şekildedir.

 

  • Çocuklarda diş hekimi korkusu (dental fobi) oluşmamasını sağlar ve çocuklar için diş tedavisini eğlenceli bir oyuna dönüştürür.
  • Çocuğun çürük risk grubunu belirleyerek ona uygun tedavi yöntemleri belirler.
  • Çocuklar diş fırçalama alışkanlığı oluşturulmasını ve doğru diş fırçalama konusunda bilinçlendirilmesini sağlar.
  • Çocukların beslenme alışkanlıklarını düzenler ve bu alışkanlıkların diş sağlıklarını nasıl etkileyeceği hakkında bilgilendirmelerde bulunur.
  • Diş çürüğü oluşmadan uygulanabilecek koruyucu uygulamaları düzenler ve uygular.
  • Süt ve genç daimi dişlerin restoratif ve endodontik tedavilerini yapar.
  • Çocuğun çene ve diş gelişimini düzenli olarak kontrol eder.
  • Koruyucu ortodontik tedaviler uygular.
  • Kötü ağız alışkanlıklarının tedavisine yönelik uygulamalar yapar. (Parmak emme, tırnak yeme, kalem ısırma vb.)
  • Süt dişlerinin çekimlerini ve gerekli durumdaysa yer tutucu ve çocuk protezi tedavilerini uygular.
  • Anne ve babaları çocuklarının ağız ve bakım konularında bilinçlendirilmesini ve yönlendirilmesine destek olur.

Tüm çocukların sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce mutlaka dişlerini fırçalamaları gerektiği anlatılmalı ve düzenli alışkanlık haline getirilmelidir. Bu konuda da öncelik görev anne ve babalara düşmektedir. Çocuğu diş hekimine karşı korkutmadan ağız ve diş sağlığının önemini anlatarak ilerlemelidirler.

Diğer Blog Yazılarımız

Popular Tags