Diş Sıkma Problemi
Diş gıcırdatma, diş sıkma veya diğer bir adı ile Bruksizm, yapan kişi tarafından fark edilmeyen, genellikle uyku esnasında istemsizce dişlerin sıkılmasıdır.
Normal bir durum olmayan bu olayın fiziksel veya psikolojik sebepleri olmaktadır. En çok görülme nedeni strestir.
Diş sıkma durumu hastalarda bazen dolguların ve dişlerin kırılması gibi sorunlara da yol açmaktadır.
Diş sıkma sorunu yaşayan hastalarda sabah uyandıkları zaman şiddetli kas ağrıları yaşanabilmektedir. Bu sorunların çözümlenebilmesi için uzman hekimlerimiz tarafından hastaya diş sıkma problemi tedavisi uygulanmalıdır.
Bruksizm Nelere Yol Açabilir?
Dişlerin birbirleri arasındaki aralıklarda artış gerçekleşir.
Dişlerde sallanmalar meydana gelir.
Dişlerde oluşan baskı ile diş dolgularının veya dişlerin kırılmasına sebep olur.
Diş köklerinde kistik oluşumlar ortaya çıkabilir.
Diş yüzeyinin aşınması ve dişlerin hassaslaşmasına sebep olur.
Çene ve eklem ağrıları oluşur.
Diş Gıcırdatma Neden Meydana Gelir?
Diş gıcırdatma probleminin birçok farklı nedeni olabilmektedir. Psikolojik ve stres kaynaklı nedenler en başında yer almaktadır.
Dental açıdan düşünüldüğünde yapılan dolgu ya da protezlerin olması gerekenden büyük ya da küçük yapılması dişlerin kapatılmasında problem oluşturmaktadır. Kapanma işleminde tam oturmadığı zamanlarda diş gıcırdatması yaşanabilir.
Diş gıcırdatma kişiliğe göre de değişiklik göstermektedir. Araştırmalarda agresif veya aceleci kişilerde daha çok görüldüğü tespit edilmiştir.
Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Geceleri sessiz sedasız gerçekleşen bu problemle baş etmek için etkili tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Konservatif olarak ortopedik apareylerin kullanılması (splint)
Stres yönetimi teknikleri
Fizik tedavi ve egzersiz
İlaç Tedavisi
Gece Plağı Nedir?
Gece plağı, kişilerin uyurken dişlerini sıkması ya da gıcırdatması sonucu çenede ortaya çıkan istenmeyen hareketlerin dişlere zarar vermesini önlemek için kullanılan bir aparattır. Gece plağı kullanımının temel amacı, dişlerde meydana gelebilecek olası aşınmaları ve kaymaları önlemektir.
Gece plaklarının üç farklı türü vardır:
Yumuşak gece plağı: En çok kullanılan gece plağı türü, yumuşak gece plağıdır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorununun hafif şiddette olduğu durumlarda yumuşak gece plağı kullanımı tercih edilebilir.
Çift laminat gece plağı: Orta derecede bruksizm hastalarında, içi yumuşak ve dışı sert yapılı olan çift laminat gece plağı kullanılır.
Sert gece plağı: Dayanıklı ve sert bir yapıya sahip olan bu gece plağı türü akrilik malzeme kullanılarak üretilir.
Gece Plağı Ne İşe Yarar?
Gece plağı diş sıkma ve diş gıcırdatma problemi görülen kişilerde çene eklemini ve çene kaslarını rahatlatmak, kişilerin çene eklem problemi ile ilgili yaşadığı sıkıntıları gidermek amacıyla kullanılır.
Bununla beraber gece plağının, üst çene ve alt çene dişler arası ilişkiyi düzeltmek ve çene eklemini doğru pozisyona almak amacıyla da kullanım alanı bulunmaktadır.
Diş sıkma ve dış gıcırdatma semptomlarının görüldüğü Bruksizm hastalığı için bilimsel olarak en etkili tedavi yöntemi gece plağıdır. Fakat önemli noktalardan biri de Bruksizm hastalığının ana sebebidir. Tedavi seyrini, gece plağının nasıl ve ne şekilde kullanılacağını, gece plağı tedavisinden sonraki tedavi süreçlerini tamamen uzman hekimlerimizin ilk muayenedeki tanı ve teşhisi ile problemin gerçek kaynağını bularak tedavi planını hazırlarlar.
Gece Plağını Kimler Kullanmalıdır?
Gece plağı kullanılmadan önce uzman hekimlerimizin, hastanın ağız ve diş yapısını, problemlerini teşhis ettikten sonra karar verecekleri bir süreçtir.
Gece plağını;
Diş gıcırdatma alışkanlığından dolayı dişlerinde aşınma sorunu olan,
Dişlerinde sıcaklık ve soğukluk değişimlerine karşı hassasiyet bulunan,
Stres ve benzeri nedenlere bağlı olarak diş sıkma ve gıcırdatma problemleri yaşayan,
Uykudan uyandığında çene ve baş ağrısı şikâyeti yaşayan kişiler kullanmalıdırlar.
*Gece plağının 6 ay boyunca 7/24 kullanılması tavsiye edilir.