Kanal Tedavisi Nedir?

image
22.Jul.2024

Kanal Tedavisi Nedir?


 

Kanal tedavilerinde de diğer tedavi yöntemlerimizde olduğu gibi uzman diş hekimlerimiz tarafından tespit edilip tedavi yönteminin önerilmesi gerekmektedir.

 

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Kanal tedavisi uzman hekimlerimiz tarafından karar verildikten sonra birkaç seansta tamamlanmaktadır.

Öncelikle tedavi edilecek alanın uyuşturularak ağrı duyulmaması sağlanır. Ardından çürük bulunması durumunda öncelikle çürüğün temizlenmesi sağlanır. Tedavinin uygulanabileceği aşamaya ulaşıldıktan sonra Radyografi (röntgen) çekilerek kanal uzunluğu tespit edilir. Sonrasında da kök kanalları şekillendirilir. Kök kanallarının dezenfeksiyonu yani bakterilerden arındırılması sağlanır. Kanallar çevre dokularla uyumlu malzeme ile doldurulur. Tedavi süresi hastanın ağız yapısı ve dişinin durumuna göre 1 -3 seans içerisinde tamamlanmaktadır.

Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihap bulunması durumunda, kök kanallarındaki bakterilerin yok edilmesi için ilaç kullanılabilmektedir. Böyle durumlarda ilacın etki etmesi için kanalların içerisinde 5 – 7 gün kalması gerekir. Bu durumda diş, geçici dolgu malzemesi ile doldurulur. Daha ağır olan vakalarda da diş hekimlerimiz ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir.

 

Kanal tedavi süreçleri sonunda hafif ağrı ve hassasiyet şikayetleri görülmektedir. Fakat bu geçici bir süreçtir. Bu ağrı ve hassasiyet sorunları için en iyi çözüm o bölgenin çok fazla kullanılmamasıdır.

 

Kanal Tedavisi Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

 

Tüm tedaviler gibi kanal tedavileri sonrasında da ağız ve diş sağlığına önem gösterilmelidir. Düzenli dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve düzenli doktor kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

 

Kanal Tedavisi Olan Dişlerde Diş Beyazlatma Yapılır mı?

 

Kanal tedavisi görmüş ve renk değişimi olmuş dişlerde, diş beyazlatma işlemi uzman hekimlerimizin kontrolleri ile uygulanabilmektedir.

 

Kanal Tedavisi Hangi Dişlere Uygulanır?

 

Dolgu tedavisi ile dişin kapatılamayacağı durumlarda kanal tedavileri uygulanmaktadır.

Kanal tedavisinin yaygın olarak kullanıldığı durumlar;

 

  • Diş dolgusu ya da kron kaplama sonrasında, dolgu altında çürük oluşması ya da hastanın ağrı ve sızı şikayetleri sonrasında
  • Dişe gelen sert darbeler sonrasında oluşan kök kırıklıklarında
  • Yanlış çiğneme alışkanlıkları yüzünden dişteki pulpaların zarar görmesi sonucunda
  • 20 yaş diş çekimi sonrasında zarar gören komşu dişlerin düzenlenmesi için kanal tedavileri uygulanır.

 

 

Dişinizde Kanal Tedavisi Gerektiğini Nasıl Anlarsınız?

 

Kanal tedavisi için bazen hiçbir belirti olmayabilir. Uzman diş hekimlerimizin kontrolleri sonucunda kanal tedavisine başvurulabilir.

Hastalarımızın kanal tedavisi olma ihtimalini anlayabilecekleri bazı durumlar;

 

  • Dişinizde çok şiddetli soğuk, sıcak hassasiyeti varsa
  • Özellikle geceleri hiçbir uyaran olmadığında oluşan bir ağrı varsa
  • Yemek yeme sırasında diş ağrısı varsa
  • Apse oluşumu sonucunda yüzde şişlik varsa

 

 

Kanal Tedavisi ve Dolgu Ayrı İşlemler midir?

 

Kanal dolgusu, kök kanalının temizlenerek doldurulması işlemidir. Dolgu işlemi ise dişi ağız içerisinde görülen kron kısmının hasar miktarına göre çeşitli dolgu malzemeleri ile yapılandırılmasıdır.

 

Diş polikliniğimizde uzman hekimlerimiz tarafından yapılan kanal tedavilerindeki başarı oranımız %90 - %95 arasındadır.

Kanal tedavilerinin tekrar edilmemesi için mutlaka işlemlerinizin uzman bir hekim tarafından yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda sağlıklı ve uzun ömürlü dişler için ağız ve diş sağlığının da mutlaka özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.


 

Diğer Blog Yazılarımız

Popular Tags