Hareketli protez, dişlerinin çoğunu ya da hepsini kaybetmiş hastalara uygulanan, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen ve eksik dişlerin yerini tutan yapay bir aygıttır. Doğal dişlerin tamamının olmadığı durumlarda yapılanlara tam protez (total protez) denir. Bazı dişlerin var olduğu bazılarının da çekilmiş olduğu durumlarda yapılan takılıp çıkarılabilir protezlere kısmi (parsiyel) protez denir. Bu tip protezler, ana dişlere bağlanan kroşe denilen tellerle tutuculuk sağlarlar. Bu tel tutucuların göründüğü ve estetik olmadığını düşünen hastalara hassas bağlantılı estetik protezler de yapılabilir. En az ilk 2 seansı ölçü, 2-3 seans prova (iskelet metal provası ve dişli prova) sonrası protez hastaya teslim edilecek duruma gelir. Ancak hasta protezini kullanmaya başladıktan sonra, vuruk kontrolleri hastanın konforu sağlanana kadar sürdürülür. Hastaların hareketli proteze alışma ve kullanma becerilerinin gelişme süreci kişiden kişiye birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu süreçte hastanın hekimine ve kendine güvenmesi ve sabırlı olması gerekir. Protezlere alışmak biraz zaman isteyen bir konudur. Bu süreçte hastaların ağızlarına ufak lokmalar alması dudaklarını açmadan yemekleri yavaş yavaş çiğnemeleri, çiğneme yaparken sağ ve sol 2 yanı da kullanmaları gerekir. Protezlerin takıldığı ilk günlerde yumuşak yiyecekler yenmesi önerilir. Total protezler ile normal ve rahat yeme işlevi genel olarak 4-6 hafta süre gerektirir. Hastaların bu süreyi hekimlerinin önerilerini dikkate alarak geçirmeleri, en önemlisi de protezlerini kullanacaklarına dair ‘’kararlı’’ olmaları gerekir. Hemen pes edip protezi çıkarmamalıdırlar. Bu durum özellikle eski protezleri olan hastalar için söz konusudur. Çünkü en ufak vurukta hemen yenilerini çıkartıp eski protezlerini takarlarsa yeni protezlerine alışmaları çok uzun sürebilir.
Ağız Hijyeni Ve Hareketli Protez Bakımı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
• Sağlıklı bir ağız, için hareketli protezin besin artıklarını her yemekten sonra temizlemek gerekir. Yemeklerden sonra çıkartılıp bol su ile yumuşak bir fırça ve sabun kullanmak yeterlidir.
• Diş protezini aşındırabilecek ve protezin cilasını bozacak ürünleri kullanmak, protezin ömrünü kısaltacaktır. Protez, deterjan ya da çamaşır suyu gibi zararlı ürünlerle temizlenmemelidir.
• Fırçalama işleminde düşüp kırılmayı önlemek için, yumuşak bir havlunun ya da su dolu bir kabın üzerinde yapılmalıdır.
• Ağız kokusu ve diş eti problemleri yaşanmaması için her akşam yatmadan önce protezin çıkarılması ağız dokusunun sağlığı yönünden gerekmektedir. Dişetlerinizin de dinlenmeye ve havalanmaya ihtiyacı vardır.
• Piyasada mevcut olan protez temizleme tabletlerinde protezlerin haftada 2 kez sabaha kadar bekletilmesi gerekmektedir. Protez temizleme tabletleri protezlerin mikroplardan arınmasına yardımcı olur. Bu sayede fırçalama ile yapılan mekanik temizliğin yanında kimyasal temizlik sağlanmış olacaktır.
• Protez ağızda olmadığı zamanlarda mutlaka su(soğuk) veya nemli bir havlu içinde bırakılmalıdır. Kuru kalmasına izin verilmemelidir. • Her altı ayda bir kontrol amaçlı diş hekimine başvurulmalıdır.
1.İmplant Üstü Topuz Bağlantılı Overdenture
İki veya üç implant kullanılarak yapılan uygulamadır bu tip protezlerde standart implant kullanılabileceği gibi mini implant dediğimiz daha ince implant da kullanılır implantın ağız içine bakan parçası topuz gibi dairesel bir titanyum aparatdan oluştuğu için bu tanım kullanılmaktadır akrilik protezin içinde topuzların yerleşecek bir yuva oluşturulup içerisinde lastikler yerleştirilir ve ağız içindeki implantların üst kısmında bulunan topuzlara Klips ile uyumlandırılır.
2.Bar Bağlantılı Overdenture
En az üç standart implant kullanılır bu sistemde implantlar birbirlerine titanyum bar parantez içinde ince Çubuk ile bağlanılarak arada bir set oluşturulur ve protezlerin içinde bu barın yerleşeceği bir yuva oluşturularak çeşitli klip sistemleri ile uyumlandırılır bu tip bar bağlantılı protezler topuz ile yapılan implant üstü protezlere Göre Tutuculuğu çok daha iyidir çiğneme kuvveti ile hareket minimuma inmektedir.
3.Locature Bağlantılı Overdenture
Topuz sistemine benzer fakat daha yeni ve gelişmiş bir sistemdir 2,3 veya 4 implant kullanılarak yapılmaktadır implant sayısı arttıkça protezin tutuculuğu artmaktadır.
Boyut olarak topuzlara göre daha kısa oldukları için dikey boyut açısından daha rahat çalışma boşluğu vardır topuz sistemine göre biraz daha maliyetsizlerdir.
© Tüm hakları saklıdır. VERA