Kist Tedavileri

Kist Tedavileri

KİST TEDAVİLERİ

Dişlerin köklerinde veya çene kemiğinin herhangi bir bölgesinde gelişebilen normalin dışındaki patojen yapılara kist denir. Kist cerrahisi zorunlu bir işlemdir. Ne yazık ki sadece ilaç kullanımı ile iyileşme sağlanamamaktadır. Bu nedenle çene cerrahları tarafından sınırları belirlenip bulundukları bölgeden cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir. Ağızda ve çene kemiğinde görülen kistler sıklıkla dişlerden kaynağını alan kistlerdir. Ayrıca ağız boşluğunda çok sık rastlanmamakla birlikte tükürük bezlerinden, ağız içindeki yumuşak dokulardan da kistler gelişebilir.

Kist Tedavileri | Dent Smile

Ağızda oluşan kistlerin belirtileri nelerdir?

Çene kemiğinde gelişen kistler genellikle ağrı, çene kemiğinde bulunduğu bölgede şişlik, ağız içine veya ağız dışına uç vererek akıntı şeklinde belirti verirler. Bazen ilgili bölgede kistin siniri sıkıştırmasına bağlı olarak hissizlik, yanma şikayetleri olabilir, kistin bulunduğu bölgedeki dişler sallanabilir. Bazen de kist çene kemiği içerisinde hiçbir belirti vermeden gelişebilir ve büyüyebilir. Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolü çok önemlidir.

Kist tedavisi nasıl yapılır?

Kist tedavisi 2 şekilde yapılır. Kist tamamen çıkarılır veya kistin üstü açılarak önce küçülmesi sağlanır küçüldüğünde tamamen çıkarılır. Tedavinin şeklini hastanın yaşı, kistin lokalizasyonu, büyüklüğü ve cinsi belirler. Kist operasyonlarından sonra temizlenen boşluğun üzeri dikişlerle tamamen kapatılır.

Kist operasyonlarından sonra tekrar oluşur mu?

Kistler genel karakter olarak tedavi edildiğinde tekrar oluşmayan, tamamen iyileşen oluşumlardır.

Whatsapp Whatsapp