Diş Eti Hastalıkları

image
03.Jul.2024

Diş Eti Hastalıkları

Diş sağlığı kadar, diş eti sağlığı da büyük önem taşımaktadır. Yaşlanma ile diş eti hastalıkları belirginlik göstermektedir.

Diş etlerimizle ilgili bir sorun olduğunu nasıl anlarız?

Elma, armut gibi sert yiyecekleri ısırdığımız zamanlarda dişlerimizde meydana gelen kanama ile kırmızı ya da mor renkteki şişlik ve kabarıklar diş eti çekilmesinin başlıca belirtileri arasında yer alır.

Diş eti çekilmelerinde doğru fırçalama yöntemi ve diş taşı temizliği diş eti çekilmelerinin de önüne geçmektedir.

 

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Dişleri çevreleyen diş etinin aşınarak diş kökü üzerinden geri çekilmesi ve kök yüzeyinin açığa çıkmasıyla diş eti çekilmeleri oluşmaktadır.

Bu durum dişlerin çürüklere karşı korunmasını önler ve diş fırçalama zamanında yüksek hassasiyet oluşturur. Diş eti çekilmeleri genellikle yaşla birlikte artış göstermektedir. Fakat çevresel ve genetik faktörlerde bazı durumlarda genç yaşta çekilmelere neden olabilmektedir.

Diş eti çekilmeleri tedavi edilmediği taktirde diş kayıplarına neden olmaktadır. Bu yüzden çok fazla zaman kaybetmeden uzman hekimlerimiz tarafından diş kontrollerinizin yapılarak tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir.

 

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

 

Diş eti çekilmesinin en yaygın belirtisi dişlerdeki hassasiyettir. Çekilme ilerledikçe dişlerde gözle görülür uzama olmaktadır. Kısaca diş eti çekilmesinin belirtileri;

 

  • Diş etlerinde diş fırçalaması esnasında kanama görülmesi,
  • Sert yiyecekler tüketildiğinde kanama olması,
  • Diş eti ağrısı,
  • Dişler arasında sonradan oluşan boşlukların oluşması,
  • Soğuk – sıcak ya da ileri vakalarda nefes alıp verirken hissedilen sızı,
  • Diş eti hassasiyeti,
  • Diş etlerinde morarma ya da kızarma,
  • Diş eti şişmesi veya diş etlerinde kabarıklık

 

Diş Eti Çekilmesi Neden olur?

 

Diş eti çekilmeleri birçok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Genetik ve yeterli ve doğru ağız ve diş sağlığı bakımının olmaması diş eti sorunlarına yol açmaktadır.

Diş eti çekilmesinin başlıca nedenleri;

 

  • Çok sert kıllı diş fırçası kullanmak
  • Diş eti dokularını etkileyen hastalıklar
  • Diş taşları ve bakteri plağı
  • C vitamini eksikliği
  • Diş sıkmak ve gıcırdatmak
  • Kötü beslenme sonucu bağışıklık sisteminin zarar görmesi
  • Sigara kullanımı
  • Dişleri diş etinin ters yönünde ve sert hareketlerle fırçalamak

 

Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Diş eti çekilmelerinde erken tanı ve hastanın tedavi süresinde daha bilinci davranması tedavideki başarı oranını arttırmaktadır.

Diş eti tedavilerinde uzman hekimlerimizin kontrolleri sonrasında diş taşlarının özel ve özenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.

İleri safhalarda tedavi yönteminde hekimin belirleyeceği yönde ilerlenmesi gerekmektedir. Tedavi hastanın durumuna ve ağız yapısına göre değişiklikler göstermektedir.

 

Diş Eti Çekilmesinin Önüne Nasıl Geçilebilir?

 

Öncelikli hastanın ağız için hijyenine gereken özeni ve önemi göstermesi gerekmektedir.

6 ayda bir uzman hekimlerimize düzenli kontrole gelmesi gerekir.

Diş eti tedavisi gören ve diş eti rahatsızlıklarının önüne geçmek isteyen tüm hastalarımız dişlerini düzenli ve doğru teknikle fırçalamaları gerekmektedir.

Sigara kullanımı bırakılması ve olabildiğince stresten uzak durmaları gerekmektedir.

Sağlıklı ve yeterli düzeyde beslenmelidirler.

 

Diş eti çekilmesi olan hastalar tuzlu su gargarası ile en doğal tedavi yöntemini kullanabilirler. Tuz diş eti hastalıklarında en doğal olan dezenfektandır. Bunun yanında dilenirse adaçayı tüketebilirler. Ayrıca c vitamini takviyesi alabilir ve Hindistan cevizi yağı ile ağız çalkalamalarını tamamlayabilirler.

 

Diş eti çekilmesi önemli ve ciddi bir sorundur. İlerleyen aşamalarında diş kayıplarına yol açmaktadır. Bu yüzden dişlerinizi düzenli olarak güvenilir uzman diş hekimlerince düzenli kontrollerini yaptırmalısınız. Ağız ve diş sağlığınızı, gülüşünüzü korumak için sizleri kliniğimize bekliyoruz.

 


 

Diğer Blog Yazılarımız

Popular Tags