Periodontoloji

Periodontoloji

Periodontoloji
  • 10 May 2024
  • Dent Smile

Periodontoloji dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokuların yani diş etlerinin yapısını inceleyen, bu dokularda meydana gelen hastalıkların teşhis ve tedavisini uygulayan aynı zamanda kazanılan sağlığın devamlılığını destekleyen diş hekimliği ana bilim dalıdır.

 

Günümüzde yaygın olarak rastlanan periodontal hastalıkların ilk belirtisi; diş etinde kanamadır. Çoğu zaman buna ek olarak ağız kokusu, diş etinde kaşınma, kanama hissi ve dişlerde hassasiyet eşlik eder.

 

Periodontal rahatsızlıklar, çocuktan yaşlılığa kadar her yaşta insanı farklı şiddetlerle etkilemektedir. Çoğu zaman hastanın ağrı gibi bir şikâyeti olmadığı için herhangi bir belirti vermeden ilerlemektedir. Hastanın şikâyeti olduğundaysa sağlam ve çürüksüz dişler, destek dokulardaki kayıplardan dolayı sallanarak kaybedilebilmektedir.

 

Diş Eti Hastalığı

 

İyi bir ağız sağlığı için dişlerin çürüksüz ve sağlam olması gerektiği kadar, dişleri korumakla görevli kemik ve diş dokularının da sağlıklı olması oldukça önemlidir. Diş eti hastalıklarında genetik faktörler, sistematik hastalıklar ve bazı lokal faktörler diş etinde enflamatuar yanıt oluşturarak diş eti iltihabına sebep olur.

 

Diş eti hastalığı gingivist adı verilen diş eti iltihabı ile başlar. Periodontol hastalıkların erken dönemine gingivist denilir. Bu dönemde diş eti kanamalı, kırmızı görünümlü ve şiş durumda olur. Bu durum tedavi edilmediği taktirde hastalık periodontitise ilerleyerek diş eti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde de ağır ve geri döndürülemez bir hasar oluşturabilmektedir.

 

Periodontitis diş eti hastalıklarının en ağır safhasıdır. Önlem alınmaması durumunda hastalık hızlı bir şekilde ilerleyerek, diş kaybına kadar gidecek sorunlara yol açmaktadır.

 

Diş Eti Hastalığının Belirtileri

 

Diş eti hastalığının en yaygın görülen belirtileri:

 

  • Kanama
  • Diş etinde kızarıklık
  • Açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet
  • Diş eti ve dişler arasından iltihap gelmesi
  • Diş etinde şişlik
  • Diş etinde kök yüzeylerinin açığa çıkması ile diş eti çekilmesi
  • Diş taşları sebebiyle diş eti kenarlarında ya da dişlerin arasında görülen siyah kısımlar
  • Dişlerin sallanması, uzaması ve yer değiştirmesi

 

Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

 

Periodontal hastalıklar erken dönemde tedavi edildiği zaman cerrahi bir müdahaleye gerek kalmadan çözülebilmektedir.

Diş hekimleri genel kontrollerinde şüpheli bir durum gördükleri zaman “periodontal sonda” adı verilen bir alet ile diş ile diş eti arasındaki diş eti cebinin boyunu ölçerler. Bunun yanında röntgen filimler alarak süreci belirleyebilirler.

 

Periodontitis başlangıç aşamasındaysa derin temizlik gerçekleştirilerek tedavi edilebilir. Orta ve ileri düzeylerde cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. Diş temizliği, tedavinin en önemli parçasıdır.

 

Periodental Hastalıkların Tedavi Adımları

 

Bulgular, tanı ve dokümantasyon

 

Öncelikle klinik bulgulara göre teşhis konulur. Sonrasında gerekli tedavi için işlemler başlatılır.

 

Periodontolojik Bilgi

 

Hastaya uygulanacak tedavi ve teşhisi hakkın bilgi aktarılır. Tedavi süreci ve alternatif olarak uygulanabilecek tüm aşamalar hastaya belirtilir ve kararlaştırılır.

 

Konservatif önlemler

 

Diş koruma önlemleri tedavi öncesinde veya tedavi aşamasında uygulanır.

 

Hastaya Özel Ağız Hijyeni Talimatı

 

Her hastaya özel ağız hijyeni talimatları verilir. Öte yandan diş etlerinin iltihaplanma durumu belirlenir. Son olarak diş hekimi hastaya olası durumları ve önlemleri hakkında bilgilendirme yapar.

 

Antienfektif Tedavi

 

Erişilebilir tüm yumuşak ve sert tortuların, biyofilmlerin ve diş taşlarının periodantal ceplerden çıkarıldığı kapalı bir prosedürdür.

 

Antibiyotik Tedavisi

 

Özellikle şiddetli durumlarda hekim reçete ile hastaya antibiyotik yazabilir.

 

Bulguların Değerlendirilmesi

 

Tedavinin bitiminden birkaç ay sonrasında periodontal bulguların ilk değerlendirilmesi yapılır.

Değerlendirme sonuçlarına göre bir sonraki süreç belirlenir. Gerekli durumlarda bulguların yenilenmesi ya da cerrahi tedavisi uygulanabilir.

 

 

 

 

Cerrahi Tedavi

 

Bazı durumlarda periodontal ceplere cerrahi müdahale gerekebilir. Böyle bir yönteme hekim ve hasta değerlendirerek karar verirler.

 

Peki, Periodontal Hastalıklar Nasıl önlenir?

 

Diş eti iltihabı veya periodontitis giniperiodontal hastalıkları önlemenin iki koşulu bulunmaktadır.

 

  1. Yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası ya da elektrikli diş fırçası ile günde en az iki defa dişleri fırçalamak,
  2. Diş hekimine en az yılda iki defa ziyaret gerçekleştirmek.

 

Tüm diş problemlerinin ortaya çıkmasını önlemek için diş hekimi ziyaretlerini aksatmamak, ağız ve diş sağlığımızı korumak için gerekli önlemleri almak büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte erken yaşlardan itibaren diş sağlığımızla ilgili önlemler almak önemlidir.

 

Yakın dönemde yapılan araştırmalarda diş eti iltihaplarında, 18 – 30 yaş aralığındaki hastaların %24’ünü, 60 -70 yaş aralığındaki hastalarında %27’sinin kronik olarak etkilediği belirtilmiştir. Bu da diş hijyeninin her yaşta önemli olduğunu göstermektedir.

 

Dişlerinizin daha sağlıklı olması için diş fırçasının sık sık değiştirmesi ve florürlü diş macunları tercih edilmelidir. Tüm diş fırçalamalarından sonra mutlaka diş ipi kullanarak diş temizliğinin tamamlanması gerekmektedir.

 

Sağlıklı gülüşler için düzenli olarak ağız ve diş sağlığımızı korumalıyız.

Whatsapp Whatsapp