Diş Implant

Diş Implant

Diş Implant
  • 10 May 2024
  • Dent Smile

Hızla gelişen teknolojiler en çok da modern tıbbın işine yaramaktadır. Diş hekimliği de son yıllarda modern tıptan faydalanmaktadır.

 

Modern diş hekimliğinde günümüzde sıklıkla kullanılmakta olan yöntemlerden bir tanesi de köprü ve proteze alternatif olan implant tedavileridir.  İmplant tanımına uyan tedavilerin arkeolojik bulgulara göre Maya uygarlığına ait olduğu da belirtilmiştir.

 

İmplant Nedir?

 

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içerisine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir.

 

İmplant tedavisinin diğer tedavilere göre avantajı yanları da komşu dişlerin kesilmeden ve zarar vermeden tedavi edilmesidir.

 

İmplant diş her zaman kök görevi görür ve hasta doğal dişi gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilir.

 

Diş implant cerrahisi, diş köklerini metal, vida benzeri direklerle değiştiren, hasarlı veya eksik dişlerin yerine gerçek doğal dişlere benzeyen ve işlev gören cerrahi süreçlerdir.

 

Diş implantı tam oturmayan protez veya köprü dişlere etkili bir alternatif oluşturmaktadır. Günümüzde hasta ağız yapısı uygun olduğu taktirde daha fazla tercih edilen bir yöntemdir.

Aynı zamanda dental implantların uzun ömürlü ve dayanıklı olması hastalar için bir avantaj oluşturmaktadır.

Hastalar doğru bakım ve hijyeni sağladıkları taktirde implantlar işlevlerini uzun süre yerine getirmektedirler. Bu da hastaların tekrarlayan diş tedavilerine ve protez değişimlerine harcadıkları zaman ve maliyetten tasarruf etmelerini sağlamaktadır.

 

 

İmplant Hangi Durumlarda Uygulanır?

 

Diş implantı genellikle eksik dişleri yerine koymak ve desteklemek amacıyla kullanılmaktadır.

Diş implantının bazı uygulamaları:

 

Tek diş eksikliği: İmplantın yerleştireceği bölgedeki kemik yeterliyse, implantın üzerine diş kaplaması yapılarak eksik dişin yerine konulması için implant kullanılabilir.

 

Tam veya kısmi dişsizlik: Birden fazla dişin eksik olması durumunda, implantlar kullanılarak sabit veya hareketli protezler yapılabilir.

 

Çene ve yüz defektleri: Çene ve yüz bölgesindeki defektlerin tedavisinde, implantlar kullanılarak estetik görünüm sağlanabilir.

 

Erimiş çene kemiği problemi: Diş eksikliği zamanla çene kemiğinde erime meydana getirebilir. Çene kemiği erimişse, implant tedavisi öncesinde kemik grefti yapılması gerekebilir.

 

Hareketli protez tercih eden hastalar; İmplant hareketli protez tercih etmeyen hastalar için ideal bir seçenektir. Hareketli protezlere göre daha kullanışlı ve konforludur.

 

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

İmplant tedavisi öncesi hastaya detaylı röntgen ve muayene uygulanmalıdır. Çene kemiklerinin ve kalan dişlerinin ölçüsü alınarak sürece başlanır.

 

Dental implantların yerleştirilmesi için iki seçenek bulunmaktadır.

 

Tek Aşamalı Kalıcı İmplant

Yakın dönemde uygulanmaya başlatan bir yöntemdir. Tek aşamada protez yapılabilmesi için kaliteli bir kemik ve implantın bu çene kemiğine oldukça sıkı bir şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Özellikle ön dişlerde estetik kaygılardan dolayı tek aşamalı kalıcı implant tercih edilmektedir.

 

İki Aşamalı İmplant

Bu işlemde ise dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılarak iyileşme sürecine bırakılır. Protez başlıklar iyileşme sonrası takılır.

 

Her iki aşamada da geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için 3 ay, üst çene isinse altı ay kadar iyileşme süreci beklenmelidir. Dental implantlar ile hasta güvenle yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilir.

 

Günümüzde yeni kuşak implantlar olarak da geçen zirkonyum implantlar da kullanılmaktadır. Zirkonyum implantlar titanyumdan yapılmış implantların direncini arttırmak için uygulanmaktadır.  Özellikle dar çene kemiği yapısına sahip hastalarda, çene kemiğinin dayanıklılığını arttırmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Aynı zamanda doğal dişe en yakın beyazlıkta olmasından dolayı zirkonyum diş kaplama tedavilerinde de kullanılmaktadır. Dayanıklılık ve estetik açısından da kullanışlıdır.

İmplant tedavisi lokal anestezi altında uygulanmaktadır. Böylece hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ve ağrı hissetmemektedir. Fakat sonrasında hafif bir ağrı ve şişlik olması mümkündür.         

 

İmplant tedavisi sonrasında hastanın ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi, implantların daha uzun ömürlü kullanılmasını sağlamaktadır.  Aynı zamanda 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret ederek implantınızın kontrolünü ve temizliğini yaptırmak kullanım ömrünü 25 ile 30 yıl arasında değiştirmektedir.

 

Dişlerimiz estetik görünümün yanında yaşam kalitemizi de etkilemektedir. Tüm bunları göz önüne alırsak diş sağlığımıza gereken önemi her zaman göstermeliyiz ve yapmamız gereken kontrollerimizi unutmamalıyız.

Whatsapp Whatsapp